de frivillige spiller en vigtig rolle
for videbæk by og borgerforeningen
Borgerforeningen har en bred vifte af opgaver, derfor er vi afhængige af frivillige kræfter.
Når vi siger frivillig, mener vi det alvorligt i en meget bred forstand. Det handler nemlig om, at du skal bidrage til det, du brænder for. Nedenfor ser du grupperne, hvor der altid er plads til dit frivillige arbejde.
At være frivillig er ikke blot at arbejde, men det handler i høj grad også om socialt samvær og at udrette noget i fællesskab.
Arbejdsgrupperne er delt i to grupper. Der er nogle grupper, som er blivende og nogle som er projektgrupper. Projektgrupperne består indtil opgaven er løst. Det er lige nu opgaver, som er knyttet til Helhedsplan Videbæk.
De blivende grupper:
Velkomstgruppen
Det er vigtigt for Borgerforeningen, at tilflyttere føler sig velkomne til vores by. Derfor har vi en velkomstgruppe.
Vi kalder dem også velkomst ambassadørerne, netop fordi du i gruppen er ambassadør for Videbæk, og for at nye tilflyttere skal føle sig en del af et større fællesskab fra starten.
Det er blot et kort besøg, men vores erfaring siger, at det gør en stor forskel. Vi byder naturligvis velkommen og vi fortæller lidt om byen og mulighederne, der er i Videbæk. Vi tilbyder også, at de kan kontakte os, hvis der er noget, de ønsker yderligere oplysninger om.
Hvor mange besøg vi har pr. måned varierer meget, men et gennemsnit vil være omkring 5 besøg. Disse deles ud på medlemmerne i velkomstgruppen, og vi er typisk to, som tager besøget sammen.
Vi har brug for dig som ambassadør for Videbæk og til at give en hånd med ved besøgene. Du bliver også en del af at komme med idéer til, hvordan vi kan gøre besøgene endnu bedre. Ræk endelig ud til vores kontaktperson.
Kontaktperson: Niels Hansen - slein112@mail.com.
Den grønne bande
Den Grønne Bande er en arbejdsgruppe under Videbæk Borgerforening. Gruppen består af frivillige medlemmer, som tager ansvar for og bidrager til, at Videbæk by fremstår både grønnere og skønnere. I dette fællesskab ønsker vi også at skabe nye menneskelige relationer, så flere opnår et aktivt og godt udeliv i byen.
Den Grønne Bande blev dannet i 2023 under Videbæk Borgerforening og er under opbygning med hensyn til arbejdsopgaver og ansvarsområder. Gruppen tæller fra starten ca. 15 frivillige. Den Grønne Bande samarbejder igennem Borgerforeningen med Ringkøbing-Skjern Kommunes Vej og Park afdeling således, at vi som frivillige ikke overtager kommunens forpligtelser.
Arbejdsopgaver:
Den Grønne Bande hjælper med/varetager f.eks. planlægning, etablering og vedligehold af små grønne oaser og naturstier i og omkring byen. Vedligeholdelse kan bestå af beskæring, fjernelse af ukrudt, rengøring, udbedring af småskader, vedligehold af stier og etablering af nye områder.
Har du lyst til at give en hånd med, så skriv til gruppen.
Kontaktperson: Kurt Nybo - KurtNybo@hotmail.com
Videbæk Udviklingsforum
Videbæk Borgerforening har lavet en permanent gruppe, som ved samarbejde og udvikling skal udnytte de muligheder og potentialer, der er i byen, så vi bliver endnu mere indbydende for byens nuværende og kommende borgere.
Gruppen skal bl.a. give råd og vejledning til Borgerforeningen og til de nedsatte arbejdsgrupper samt sikre, at der udarbejdes kommissorier/rammer til arbejdsgrupperne således, at grupperne ikke overlapper hinandens arbejde.
Videbæk Udviklingsforum administrer tilskudsordningen for Byforapuljen. Det er en pulje, hvor kommunen hvert år stiller 20.000 kr. til rådighed for centerbyerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Der er en aftale om sammensætning af gruppen, derfor kan du ikke søge en plads i denne gruppe.
Projektgrupperne under Videbæk Udviklingsforum. Disse grupper er nedsat baseret på opgaverne, som er beskrevet i Helhedsplan Videbæk.
Helhedsplan Videbæk
Planen er blevet lavet i et tæt samarbejde mellem byens borgere og Ringkøbing-Skjern Kommune.
Der var et stort engagement i byen omkring tilblivelsen af planen. Der var utrolig mange input og ideer via den digitale Ide-Generator og virtuelle workshops – og ikke mindst med stor opbakning til det Åbne Værksted, der holdt til i Bredgade 33 i et par uger. Mange forskellige aktører har været i spil – lokale borgere, medarbejdere, erhvervsdrivende, foreninger og klubber osv.
Helhedsplanen udstikker en retning for, hvordan Videbæk kan udvikle sig med både en overordnet strategisk vision og nogle meget konkrete tiltag, som kan sættes i værk her og nu. Planen er ikke juridisk bindende, men der kan bruges som et værktøj således, at vi kan sætte arbejdsgrupper i gang med delprojekter, som til sidst vil ende i en helhed.
På den baggrund er der nedsat en række arbejdsgrupper, og der vil sikkert komme flere til i fremtiden. Disse arbejdsgrupper kan koncentrere sig om en konkret opgave med sikkerhed for, at de enkelte projekter på sigt vil være en del af den samlede plan for Videbæk.
Helhedsplanen fokuserer på følgende overordnede temaer:
- Kunst
- Skole og Hal
- Bymidten
- Herborg Bakker
- Skovrejsning
- Videbækken
Kunst
Videbæk er kendt for at have meget kunst. Der er kunstværker placeret rundt omkring i byen, og så er der ikke mindst Vestjyllands Kunstpavillon – Arne Haugen Sørensen Museum. Dette sted drives selvstændig med mange frivillige. Hvis dette arbejde har din interesse skal du kontakte stedet direkte.
Der har gennem en årrække være arbejdet for at skaffe kunstværker til byen. Derfor er der lavet en særlig kunstrute gennem byen med 35 kunstværker opstillet i det fri. Vi vil gerne have endnu flere kunstværker til byen og værkerne skal passes. Hvis du kunne tænke dig at hjælpe med disse opgaver, er du meget velkommen til at tage kontakt til gruppen.
Kontaktperson: Kai Lysgaard - kai.lysgaard@gmail.com
Skole og hal
Området omkring Videbæk Skole og Videbæk Idræts- og Fritidscenter er et af de områder i Videbæk, der har mest aktivitet og udgør et af byens vigtige omdrejningspunkter.
Gruppen arbejder med nogle ideer om nye stiforbindelser og ny adgangsvej til hallen. Der er allerede etableret bedre adgangsforhold med den eksisterende adgangsvej.
Der skal ske mange flere ting i dette område, så hvis forholdene for børn og unge har din interesse, kan du yde en indsats her ved at kontakte gruppen.
Kontaktperson: Joan Nørremark - joannorremark@gmail.com
Bymidten
Bymidten i Videbæk byder på et bredt udvalg af butikker, og der er et stort flow af gående, cykler og biler i Bredgade. Bymidten har en række forskellige byrum og pladser.
Der er til stadighed behov for at udvikle og forny det liv, der er i byen. Derfor bliver der arbejdet med et projekt, som kan forny bymidten og skabe en ny form for liv. Der arbejdes med plan om et multikulturelt fusionshus med bibliotek, mødelokale og cafe. Området kan udvides med et sundhedscenter med udeliv og læger, tandlæger, fysioterapeuter m.v.
Hvis du kunne tænke dig at deltage i dette arbejde, skal du endelig tage kontakt til gruppen.
Kontaktperson: Kurt Moskjær - kma@moskjaer.ded
Herborg Bakker
Området har altid haft en særlig betydning for byen som udflugtsmål og som udsigtspunkt. Herborg Bakker er med sin smukke, unikke natur og de to gravhøje et attraktivt område for såvel lokale Videbæk borgere som for besøgende udefra. Den høje beliggenhed giver en flot udsigt udover landskabet og ind over Videbæk by.
Der har været forslag til forskellige aktiviteter, men ønsket om at bevare området med dets unikke natur har med stor opbakning ført til renovering og pleje af området i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er fældet træer og fjernet uønsket bevoksning for at fremme heden. Er du interesseret i dette arbejdet, så skriv til mailen nedenfor.
Kontaktperson: Marianne Larsen - tytten20@gmail.com
Skovrejsning
Idéen om skovrejsning er ikke ny, og er nu en del af helhedsplanen for Videbæk. Fra at være et ønske om mere bynær naturskov og en sø, hvor borgerne kan nyde et fristed og mange udendørs aktiviteter, arbejdes der nu også med, at skovrejsningen sker i områder, hvor drikkevandsinteresser tilgodeses.
For at det kan lade sig gøre, skal kommuneplanen tilrettes, derfor samarbejder gruppen med både kommunen og Naturstyrelsen. Det er vigtigt med tværgående samarbejde i processen, og det er ligeledes vigtigt i forhold til finansieringen af skovrejsningen. Udover hjælp fra både kommunen og Naturstyrelsen vil der satses på mulighederne i aftalen om et Grønt Danmark mellem regeringen og parterne i den grønne trepart. Hvis det lykkedes at få Naturstyrelsen inddraget, kan det samlede areal muligvis blive på 50-80 hektar.
Har du lyst til at gøre noget for naturen, der også gavner på den lange bane, så ræk endelig ud til kontaktpersonen i gruppen.
Kontaktperson: Olav Vind Ebbesen - olav.vind.ebbesen@gmail.com.
Videbækken
Videbækken er en arbejdsgruppe af frivillige, oprettet i forbindelse med helhedsplanen for Videbæk.
Videbækken har fået til opgave at gøre området langs Videbæk Bæk i byens østlige del til et rekreativt område. Vi besluttede os for at lave en natursti langs med bækken og forlænge den med en smuk gangbro gennem et sumpet område, for at give den forbindelse til det smukke område "Aboretet", der ligger ved den nedlagte bane, og er en beplantning med danske buske og træer.
Langs stien er der opsat træredskaber til brug for Hjerteøvelser under gå/løbeturen på de flotte stier. Arbejdsgruppen har også opbygget et område "De små haver", hvor et jordlod kan lejes til køkkenhave. Konceptet er økologisk og består af 25 jordlodder.
For at gøre området attraktivt for børnefamilier, er vi også ved at lave en Kælkebakke, der kan bruges året rundt. Der er stadig plads til flere ting i området, og vi modtager gerne idéer til nye initiativer.
Har du lyst til at hjælpe indenfor dette område, skal du kontakte gruppen.
Kontaktperson: Hans Pedersen - pol.byrhaped@rksk.dk
Generelt
Vil du give en hånd med i fællesskab med de mange andre, som hjælper i ovennævnte grupper, så kontakt den eller de relevante gruppeforpersoner, og du vil høre fra dem - på forhånd tak, fordi du udviser interesse for byen.
Alternativ kan du også skrive direkte til Borgerforeningen.